Kjøkkenkeramikk

Litt (eller mye) tid til overs og kjenner behov for å gjøre noe kreativt for deg selv eller sammen med ungene? Vi har luftherdende fiberleire, som gir helt fiks ferdige produkter uten brenning i keramikkovn. Leira blir ved tørking/herding lys grå og kan etterpå eventuelt males med hobbylakk eller liknende. Den leveres i 12,5 kg sekk og koster 500,- kroner/sekk.

Det meste av det du trenger av verktøy, har du sikkert tilgjengelig hjemme – en kniv, gaffel eller kam til rissing, avispapir til underlag, kjevle, sugerør (til hull), et blondestoff til mønster… Vi selger også små verktøysett til hjemmebruk. Disse består av leirskjærer, liten kniv, modellerpinne, slynge og en takket dreieskinne. Koster 200,- kroner/sett.

Både leire og verktøysett kan bestilles via e-post: info@altforkeramikk.no. Bestilt leire kan hentes på vårt hentelager i Mølleveien på Nøtterøy etter nærmere avtale, eller sendes med Posten (frakt tilkommer). I Færder kommune har vi fri hjemkjøring og levering på døra.

Leire er jo bearbeidet jord, så før du begynner er det lurt å ta på klær som tåler litt gris og som det er lett å hive i vaskemaskinen etterpå. Flaten du skal jobbe på kan gjerne dekkes til med kraftpapir, avispapir eller et kanvasstoff, slik at leira ikke klistrer seg til underlaget. (Hjemme hos oss jobber vi ofte på kjøkkenbordet med voksduk + avispapir til å modellere og kjevle på.) Deretter er det bare å sette igang! Husk å oppbevare leira du ikke skal bruke i tett plastpose, slik at den ikke tørker/herder.

Det finnes mange ulike teknikker å bruke på leira. De mest vanlige er kanskje pølseteknikk, plateteknikk, tommelteknikk og modellering.

Under her ser du noen av tingene vi lagde med min familie på en liten time en ettermiddag. Her er eksempler på alle teknikker og mye kreativitet og stolthet over de ferdige produktene. Husk at når du skal feste deler av keramikk sammen, må du risse delene, slik at de fester bedre. Vi brukte dreieskinne til rissing, men kam eller gaffel fungerer også fint. Bruk fingrene til å glatte ut overflatene, slik at sluttproduktet blir glatt og fint. Vi anbefaler ikke bruk av vann til glatting.

Når gjenstandene deres er klare, settes de til tørk på avis eller annet sugende underlag. Leira krymper litt under tørk, og hvis gjenstandene står på behandlet flate, risikerer dere at de sprekker opp under tørking. Tørk gjerne keramikken i romstemperatur, men unngå for rask tørk. Gjenstandene kan etterbehandles med hobbylakk, klarlakk eller liknende, men merk at denne typen leire IKKE er egnet til bruksgjenstander som skal være i kontakt med mat.

Legg gjerne ut bilder av de ferdige produktene på instagram med #kjøkkenkeramikk og tagg @altforkeramikk i innlegget ditt, så kan vi lage oss et eget galleri med vakker keramikk.